English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
Режисьор:  Дмитрий Месхиев
СВОИ
СВОИ
US
Русия, 2004, 112 мин, цветен

“Свои” се връща към темата за Втората световна война с нова и стряскаща дълбочина. Заловени по време на немската инвазия, трима военнопленници успяват да избягат в близкото село, което се оказва родното село на единия от тях. Неговият баща – антиболшевик и бивш кулак, е сред местните първенци и има връзки с окупационните сили. Драмата се затяга, когато той се опитва да защити сина си и неговите приятели по съдба – майор и офицер с еврейски произход. Тримата военнопленници остават да се крият в селото и постепенно започват социални контакти с останалите жители.

„Под умелата режисура на Месхиев действието се развива в бурна и тревожна последователност, а композицията на кадрите е достойна за майсторите на широкоекранното кино. Стилизираната визия, напомняща едноцветна рисунка, задава силната и клаустрофобична атмосфера във филма. Насилието е показано като безсмислено, болезнено и мъчително и неговата кауза тук е по-скоро въпрос на оцеляване, отколкото на идеология. Абстрактната природа на конфликтите отвежда към впечатлението, че истинският предмет на филма не е със задна дата, изровена някъде от миналото, а е част от нашето настояще.”
Питър Хеймс

ДМИТРИЙ МЕСХИЕВ
Руски режисьор, роден в Ленинград през 1963 г. Учи режисура при Марлен Хуциев в Държавния институт за кино. През 1980 г. започва работа като асистент-режисьор в “Ленфилм”. През 1990 г. дебютира с “Гамбринус” по сценарий на Валерий Тодоровски. Снима рекламни и видеоклипове.
1993  Над тъмната вода
1997  Бомба
1998  Американката
1999  Женска собственост
2001  Механична сюита
2003  Особености на националната политика
2003  Дневникът на един камикадзе
2004  Свои
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by