English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
Режисьор:  Дейвид Уорк Грифит
Оператор:  Били Бицър , Карл Браун
Сценарист:  Дейвид Уорк Грифит
Продуцент:  Дейвид Уорк Грифит
В ролите:  Лилиан Гиш , Робърт Харън , Мей Марш , Констанс Талмидж , Беси Лав , Ерих фон Щрохайм
Продукция:  Triangle Film Corporation/Wark Producing Corp.
Специални прожекции
Луиз (Втори дубъл)
Матадор
Нетърпимост
Приятни дни

НЕТЪРПИМОСТ
INTOLERANCE
INTOLERANCE
САЩ, 1916, 178 мин, черно-бял

През есента на 1914 г. “Раждането на една нация” вече е монтиран и Грифит започва работа по следващия си филм – “Майката и законът”, съвременна сага за социалната нищета. Когато епохалният му филм за Гражданската война вече е по екраните, той е завършил “Майката и законът”. Подтикнат от благосклонните отзиви спрямо епичността на “Раждането на една нация” и решен да отвърне на цензурните обвинения в расизъм, Грифит решава да разшири току-що заснетия материал в нов филм, който става и най-амбициозният му проект до момента.
С акцент върху монтажа като водещ естетически принцип (което доказва и влиянието на филма върху Съветската школа от 20-те години) “Нетърпимост” представя образа на майка, люлееща люлка с чедото си като свързваща брънка между четири избрани момента от историята, всеки от които по някакъв начин представя борбата срещу потисничеството. Съвременна двойка се бори за правосъдие; страданията на Христос през Страстната седмица; през 539 г. пр. н. е. цар Валтасар е предаден и Вавилон пада в ръцете на настъпващите персийски войски; във Франция през 1572 г. католицизмът става причина за клането на хугенотите в деня на Св. Вартоломей. Въпреки забележителните декори “Нетърпимост” няма финансов успех при излизането си по екраните.

ДЕЙВИД УОРК ГРИФИТ
Американски режисьор, един от пионерите на киното, роден през 1875 г. в Лагранж, щата Кентъки. Грифит пръв въвежда редица революционни техники, като паралелния монтаж. Умира в Лос Анжелис през 1948 г.
1915  Раждането на една нация
1916  Нетърпимост
1920  На Запад
1921  Осиротели след бурята
1924  Америка, не е ли прекрасен животът?
1930  Ейбръхам Линкълн
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by