English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
Режисьор:  Мариана Евстатиева
Българско игрално кино
Изпепеляване
Открадната светлина
Откраднати очи
Принцът и просякът
Смисълът на живота

ПРИНЦЪТ И ПРОСЯКЪТ
ПРИНЦЪТ И ПРОСЯКЪТ
THE PRINCE AND THE PAUPER
България, 2005, 86 мин, цветен

В трудния ни съвременен живот, когато социалните различия и неравенство подлагат даже децата на незаслужено унижение, две деца с различни съдби ще се докоснат до странния, интересен и духовно богат свят на един старец - самотник.

Духовното израстване на децата – осмислянето на истинската човешка доброта и изборът на справедливостта пред фалша и лъжата са моралните послания на този филм.
Романът на Марк Твен става действащо лице в историята и прави преки връзки със съвременното общество, а историята на двете момчета се превръща в една съвременна притча за доброто и злото.

“Решихме да преразкажем романа на Марк Твен по нов, съвременен начин, тъй като днес разликата между бедното и богатото дете е много осезаема. Ето защо ми се иска филмът да бъде повик към духовността, да се върне онази непринуденост и чистота, която липсва на днешните информирани и компютризирани деца.”
Режисьорката Мариана Евстатиева

МАРИАНА ЕВСТАТИЕВА
Българска режисьорка, родена през 1939 г. в Габрово. Завършва кино- и ТВ режисура във Висшия театрален, телевизионен и филмов институт в Лодз, Полша (1971). Преподавател по режисура в НБУ, доцент (1999). Носителка на Сребърни награди от фестивала в Москва за “Мигове в кибритена кутийка” и “Търси се съпруг за мама”.
1973  Тигърчето
1979  Мигове в кибритена кутийка
1981  Похищение в жълто
1982  Дяволското оръжие
1984  Горе на черешата
1985  Търси се съпруг за мама
1987  Не се мотай в краката ми
1989  Мъже без мустаци
2004  Принцът и просякът
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by