English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
08.03, Вторник - 18:30, Люмиер
Режисьор:  Станимир Трифонов
Оператор:  Емил Христов
Сценарист:  Йордан Де Мео
Продуцент:  Димитър Петков
В ролите:  Стефан Вълдобрев , Параскева Джукелова , Деян Донков , Йосиф Сърчаджиев , Цветана Манева , Николай Урумов
Продукция:  Parallax/Bulgarian National Television/Camera/Film Studio Vreme/Doli Media Studio with the support of NFC – Bulgaria
Световен разпространител:  Parallax
Българско игрално кино
Изпепеляване
Открадната светлина
Откраднати очи
Принцът и просякът
Смисълът на живота

Основна Програма / Международен Конкурс
Адам и Пол
Дърводелецът
Изпепеляване
Илюзия
Костенурки по гръб
Любов в мислите
От земята на мълчанието
Предградие
Принц Гомес
То
Хотел
Червеният сив камион
Чудовищочетвъртък

ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ
ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ
BURNING OUT
България, 2004, 95 мин, цветен
Награди:  Варна 2004 - "Golden Rose" - Голямата награ- да (поделена), за мъжка роля на Стефан Вълдобрев и за операторско майсторство, "Любовта е лудост" '04 – Награда за най-добра женска роля на Параскева Джукелова, "Златна ракла" '04 – Награди за най- добра женска роля на Параскева Джукелова, за операторско майсторство и на община Пловдив

Краят на Втората световна война… Младият романтичен италианец Енрико се жени за българката Калина и попада в лапите на Държавна сигурност в София по волята на нейния служител Методи Стоев, който е влюбен в съпругата му. Италианецът е пратен в концлагер, а Калина става доносница на Стоев и ражда дете от него. Въпреки драмата, която преживяват, Калина и Енрико продължават да се търсят и обичат. Той успява да избяга от зловещия концлагер, а тя намира сили в себе си да се противопостави на насилието и е екстрадирана от българските власти в Италия. Двамата пътуват един към друг, обладани от мъчителните си спомени, за да се срещнат отново в страната, в която някога са се запознали. Ще се срещнат ли обаче наистина или спомените им завинаги ще ги разминат?

“Режисурата на Станимир Трифонов помирява визуалното с разказвателното начало. Материалната среда е достоверна, с внимание към епохата, прецизна в детайлите. Камерата на майстора Емил Христов търси и намира емоционалните акценти в средата и човешките портрети. Партитурата е носталгична, но без сълзливост – безнадеждно танго за насрещните влакове на времето, за красивата обречена любов в свят на ръба на разпада.”
Янко Терзиев, сп. “Капитал Light”

СТАНИМИР ТРИФОНОВ
СТАНИМИР ТРИФОНОВ
Български режисьор, роден през 1958 г. във Велико Търново. Завършва кинорежисура във ВИТИЗ през 1986 г. Носител на “Сребърен ритон” от Фестивала на късометражното кино в Пловдив за “Елиас Канети. Отговор на едно писмо”, на “Златна роза” за документалния филм “Образ невъзможен...” и на “Златна ракла” за ТВ сериала “Хайка за вълци”. “Изпепеляване” е дебютът му в игралното кино, също отличен със “Златна роза”. Директор на Студия за документални филми “Време”.
1992  Елиас Канети. Отговор на едно писмо – docu
1993  Човекът, който се казваше Буров – docu
1993  Сън – docu
1994  Преди да се родя... Ивайло Петров – docu
1997  Другото ниво на банята – docu
1998  Атентатът – docu
1999  Ако е рекъл Господ – docu
2000  Хайка за вълци - TV miniseries
2003  Изпепеляване
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by