English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
09.03, Сряда - 18:30, Люмиер
Режисьор:  Светозар Ристовски
Оператор:  Владимир Самойловски
Сценарист:  Грейс Лиа Тройе , Светозар Ристовски
Продуцент:  Светозар Ристовски
Музика:  Клаус Хундсбихлер
В ролите:  Мустафа Надаревич , Владо Йовановски , Никола Джуричко , Деян Ачимович , Марко Ковачевич
Продукция:  Small Movies
Световен разпространител:  Crescent Releasing
Основна Програма / Международен Конкурс
Адам и Пол
Дърводелецът
Изпепеляване
Илюзия
Костенурки по гръб
Любов в мислите
От земята на мълчанието
Предградие
Принц Гомес
То
Хотел
Червеният сив камион
Чудовищочетвъртък

ИЛЮЗИЯ
ILUZIJA
MIRAGE
Македония, 2004, 108 мин, цветен
Награди:  2004 - "Официална селекция" Токио

Светът на младия Марко се разпада. В обърканите години на прехода в Македония алкохолът и комарът отравят живота му вкъщи. Безмилостните хулигани в училище правят живота му извън дома нетърпим. Момчето мечтае за спасение и точно тогава неговият учител го насърчава да участва в поетичен конкурс. Авторът на най-доброто стихотворение, възхваляващо Македония, ще бъде награден с пътуване до Париж. Ала обстоятелствата се влошават още повече и Марко вече не е в състояние да намери покой в света на мечтите си. Запознанството му с един “войник на съдбата” е свързано с усвояването на нови уроци, включително и по стрелба. Научил, че „или трябва да изяде, или ще бъде изяден”, Марко започва да търси справедливост за предателствата, които е понесъл, вземайки нещата в свои ръце.

Новоизгрелият македонски режисьор Светозар Ристовски смело разобличава обществото, което подвежда децата с фалшиви надежди. Филмът започва с цитат на Ницше: “Надеждата е най-голямото зло, защото продължава човешкото страдание”, който задава тона на черната приказка за живота отвъд надеждата. Всеки кадър от този провокативен разказ призовава към действие: към събуждане за реалността, колкото и унищожителна да е тя, и към полагане на всички възможни усилия за промяна.

СВЕТОЗАР РИСТОВСКИ
Македонски режисьор, роден през 1972 г. във Велес. Учи архитектура и театрални изкуства в Скопския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Филмографията му включва късометражния документален филм “Пасажери втора класа” (1999), пълнометражния документален филм “Радостта на живота” (2001) и късометражния фантастичен филм “Ловец" (2000). “Илюзия” е пълнометражният му игрален дебют.
2004  Илюзия
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by