English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
15.03, Вторник - 18:30, Люмиер
16.03, Сряда - 13:30, Люмиер
Режисьор:  Исмаел Ферухи
Оператор:  Кател Джиан
Сценарист:  Исмаел Ферухи
Продуцент:  Юмбер Балсан
Музика:  Фоузи Герджу
В ролите:  Никола Казале , Мохамед Маджд , Джаки Нерцесян , Малика Мерсар Ел Хадауи , Джина Огнянова
Продукция:  Ognon Pictures/Arte France Cinema/Soread 2M/Casablanca Films/Les Films du Passage
Световен разпространител:  Flach Pyramide Intl.
Основна Програма / Извън Конкурса
4
Голямото пътуване
Една от двете
Моето съкровище

ГОЛЯМОТО ПЪТУВАНЕ
LE GRAND VOYAGE
LE GRAND VOYAGE
, 2004, 108 мин, цветен

“Голямото пътуване” е демонстрация на таланта на сценариста и режисьор Ферухи да разказва истории.
Баща и син се отправят с кола от дома си във френско предградие към Мека. Двамата представляват доста необичайна двойка спътници – разликата във възрастта им съвсем ясно проличава в отношението им към традициите и приоритетите в живота, та даже и в начина, по който говорят – по-старият използва мароканския диалект, а по-младият му отговаря на френски. Реда не изпитва особено уважение към неграмотния си баща, който още в началото на пътуването налага старшинството си.
Важността на тяхното пътуване ни се разкрива постепенно. Изолирани един от друг, бащата и синът се виждат принудени да започнат да си говорят.
В хода на разговора Реда научава защо вместо да прелетят разстоянието със самолет, те ще прекосят седем страни с кола – дългото пътуване му дава възможност да изпита стойността на поклонничеството и така самият той да се почувства по-ценен.
Няколко нежелани спътници – сред които и една коза – се присъеднияват към двойката, внасяйки хумор и свежест в изнурителното пътуване. Духовната кулминация идва, когато двамата стават хаджии. Техният хаджилък е метафора на повратното събитие в живота, което води до установяването на процъфтяваща връзка между баща и син.

ИСМАЕЛ ФЕРУХИ
Марокански режисьор, роден в Кенитра. Първия си късометражен филм – “Изложението”, режисира през 1992 г., после участва в написването на сценария на филма на Седрик Кан “Прекалено щастие” (1994). През 1995 г. написва сценария и режисира късометражния филм “Непознатият”, който е част от триптиха "Court-toujours", продуциран за CanalPlus/Arte. Режисира още два филма за телевизията – “Аким” (1997) и “Малкият Бен” (1998). “Голямото пътуване” е игралният му дебют
2004  Голямото пътуване
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by