English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
10.03, Четвъртък - 18:30, Дом на киното
12.03, Събота - 11:00, Дом на киното
Режисьор:  Иля Хржановски
Оператор:  Алишер Хамидходжаев , Александър Илховски , Шандор Беркеши
Сценарист:  Владимир Сорокин
Продуцент:  Елена Яцура
В ролите:  Мария Вовченко , Ирина Вовченко , Светлана Вовченко , Сергей Шнуров , Юрий Лагута
Продукция:  Filmocom
Световен разпространител:  Filmocom Company
Основна Програма / Извън Конкурса
4
Голямото пътуване
Една от двете
Моето съкровище

4
4
4
Русия, 2004, 126 мин, цветен

Впечатляващ дебют с уникална операторска работа, показващ странните – еднакво абсурдни и реалистично банални – лица на днешна Русия.
Филмът е предизвикал големи вълнения в Русия, но така и е останал неразпространен заради конфликт с цензурата. Дебютен филм за Иля Хржановски, "4" е съставен от епизоди за живота в Москва и провинцията. Поради своята абсурдност тези епизоди са толкова реалистични, колкото и невъобразими. Началото на филма предпоставя цялата атмосфера, представяйки три персонажа, срещнали се в анонимен бар. От разговорите им научаваме както интригуващи, така и банални детайли от техния живот. Но дали всички те казват истината? Зрителите са оставени да се съмняват. Едва по-късно, когато тримата се разделят, се разкриват повече тайни за тях, отнасящи се предимно за вероятното клониране на млада жена. Дали тези светове могат наистина да съществуват заедно в днешна Русия? Енигматичността на филма е напълно подкрепена от уникалната операторска работа, която не оставя персонажите сами нито за миг.
"4" е създаден по сценарий на Владимир Сорокин – добре известен радикален писател, предизвикал не едно и две табута в руската култура: като използването на мръсен език или говоренето за хомосексуализма. Работите му предизвикват скандал, а враговете му публично горят неговите книги.

ИЛЯ ХРЖАНОВСКИ
Руски режисьор, роден през 1975 г. в Москва. Учи година в Академията за изящни изкуства в Бон, а завършва кинорежисура във ВГИК през 1998. Поставял е в театъра, има и един късометражен филм, създаден заедно с Артьом Михалков.
2004  4
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by