English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
05.03, Събота - 19:15, НДК - Зала 1
06.03, Неделя - 13:30, Люмиер
Режисьор:  Емир Кустурица
Оператор:  Мишел Аматийо
Сценарист:  Емир Кустурица , Ранко Божич
Продуцент:  Ален Сардe , Мая Кустурица , Емир Кустурица
Музика:  Деян Спаравало , Емир Кустурица
В ролите:  Славко Щимац , Наташа Солак , Весна Тривалич , Вук Костич , Александър Берчек , Стрибор Кустурица , Никола Койо , Миряна Каранович
Продукция:  Les Films Alain Sarde/Cabiria Films/France 2 Cinema
Световен разпространител:  Wild Bunch
Разпространител за България:  Биг Бенг! Ентертеймънт
Гала Прожекции и предпремиери
2046
5 x 2
Животът е чудо
Животът и смъртта на Питър Селърс
Земя на изобилието
Момичето с перлената обица
Морето в мен
Мотоциклетни дневници
Отбивки
Панчо Виля
Поколение: Изгубени и намерени
Трилогия: Разплаканата ливада

ЖИВОТЪТ Е ЧУДО
ZIVOT JE CUDO
LIFE IS A MIRACLE
, 2004, 154 мин, цветен
Награди:  Кан 2004 - "Официална селекция"

Действието в “Животът е чудо” се развива през 1992 г. в Голобуки – заспал босненски град. Лука – сърбин от Белград, неговата съпруга – бивша оперна певица, и техният син тийнеджър – футболен запалянко, живеят на живописно местенце, което мечтаят да превърнат в туристически рай. Като първо необходимо условие Лука прави постъпки железницата да минава оттам. Унесен в очакване на свирката на локомотива, той сякаш остава глух за мълвата за приближаващата гражданска война. Още преди тя да се разрази, жена му избягва с унгарски музикант, който свири на чинели, а синът му е взет в армията и скоро след това босненците го пленяват. Любовната история, която Лука започва с мюсюлманска медицинска сестра, не му помага да осъществи плана си да освободи сина си от затвора за военнопленници.

Още в началото на режисьорската си кариера Кустурица успява да съчетае във филмите си трагичното и комичното, реалистичното и сюрреалистичното, материалното и фантастичното, ироничния възглед за ситуацията в страната и претенциозния искейпизъм. Тъжният оптимизъм, хуманизмът, визуалната мощ, интелигентните идеи са все негова запазена марка. И в “Животът е чудо” на музиката отново е отредена ключова роля, изпълнена от „Ноу Смокинг Оркестра”, в която самият Кустурица свири на китара.

ЕМИР КУСТУРИЦА
Роден през 1954 г. в Сараево. Завършва режисура в Пражката филмова академия (ФАМУ). Добива професионален опит, работейки в ТВ Сараево, а през 1981 г. дебютира в киното със “Спомняш ли си, Доли Бел” – филм на зрял артист. Всеки следващ негов филм се превръща в събитие. В Югославия той снима “Баща в командировка” и “Циганско време”, а по-късно и “Черна котка, бял котарак”, в който музиката е на “Ноу Смокинг Оркестра”. Извън родината си е снимал “Аризонска мечта” и “Ъндърграунд”. Печелил е два пъти “Златна палма”, свири на китара в „Ноу Смокинг Оркестра” и изнася лекции в Колумбийския университет в Ню Йорк.
1981  Спомняш ли си, Доли Бел
1985  Баща в командировка
1989  Циганско време
1993  Аризонска мечта
1995  Ъндърграунд
1998  Черна котка, бял котарак
2004  Животът е чудо
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by