English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
Режисьор:  Теона Митевска
Балканско кино
В очакване на облаците
Как убих светец
Когато порасна, ще стана Кенгуру
Под нейния прозорец
Скъпи неприятелю
Съвършен кръг
Фараон
Чудесна нощ в Сплит

КАК УБИХ СВЕТЕЦ
KAKO UBIV SVETEC
HOW I KILLED A SAINT
, 2004, 82 мин, цветен

Млада жена се завръща от Америка – страната на работещите хора, парите и мира, в свят, отдалечен на хиляди мили – Македония, разкъсвана от вътрешни конфликти. Конфликтът е засегнал и семейството й – любимият й по-малкък брат Кокан е станал “борец за свобода”, самоуверен националист, мразещ НАТО, кандидат-черноборсаджия, който мечтае да “убие светец”. Историите на двамата се преплитат, когато той я излага на опасност, забърквайки я в контрабандна търговия на македонската граница, а тя му признава, че търси 3-годишната си дъщеря (която досега е пазила в тайна от него).
В дебютния си филм Митевска създава абсолютно убедителна представа за страната, изпаднала в конфликт със самата себе си, за хората, живеещи в постоянна несигурност, обладани от изблици на гняв, несекващо напрежение и стрес. Младежката арогантност, гордостта на Кокан и неговият “тероризъм” всъщност прикриват нуждата на момчето от идентичност. Сестра му Виола е не по-малко онеправдана – изгубена в Америка, тя намира себе си в “дома”, който вече не може да припознае като свой. “Как убих светец” е сред няколкото нови балкански филма, които доказват, че спешната необходимост киното да се занимава с ужасяващите конфликти на нашето време наистина може да доведе до появата на ново поколение талантливи режисьори.

ТЕОНА МИТЕВСКА
Македонска режисьорка, родена през 1974 г. в Скопие. От дете играе в театъра и се снима за телевизията. Завършва графичен дизайн и известно време практикува като художник. Работи като художествен директор в рекламната агенция “Saatchi & Saatchi”. През 1998 г. започва магистратура по кино в училището по изкуствата “Тиш”. С брат си и сестра си – известната актриса Лабина Митевска, основава продуцентска компания. Как убих светец е първият й игрален филм.
2001  Veta – short
2004  Как убих светец
2007  Аз съм от Титов Велес
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by