English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
05.03, Събота - 15:30, Дом на киното
Режисьор:  Адемир Кенович
Оператор:  Миленко Ухерка
Сценарист:  Пиер Жалица , Абдула Сидран
Продуцент:  Силвен Бурстейн , Дана Ротберг , Петер ван Вогелпоел
Музика:  Есад Арнауталич , Ранко Ритман
В ролите:  Мустафа Надаревич , Алмедин Лелета , Алмир Подгорица , Ясна Диклич , Мирела Ламбич
Продукция:  Parnasse Intl./Sarajevo Dokument
Световен разпространител:  Refresh Production
Балканско кино
В очакване на облаците
Как убих светец
Когато порасна, ще стана Кенгуру
Под нейния прозорец
Скъпи неприятелю
Съвършен кръг
Фараон
Чудесна нощ в Сплит

СЪВЪРШЕН КРЪГ
SAVRSENI KRUG
PERFECT CIRCLE
, 1997, 108 мин, цветен
Награди:  1997 - "Голямата награда" Токио (поделена) и за режисура, 2 номинации за Европейската филмова награда '97 – за най-добър филм и за сценарий

„Това е босненската мюсюлманска гледна точка за обсадата на Сараево. По-кротка от “Добре дошли в Сараево” (и още по-далеч от “Моцарт завинаги”), тя предлага въздържана, хуманна перспектива, която може да се определи като “старомодна” – както в отрицателния, така и в положителния смисъл на тази дума. Подобно на “Коля” и в тази история главният герой е възрастен човек, който с неохота осиновява две осиротели момчета, едното от които е глухонямо. Филмът се отличава с особено усещане за обикновен живот при необикновени обстоятелства (споделено от създателите на филма), в чийто контекст експлозиите на безсмислен ужас са още по-ефектни.”
Том Чарити

АДЕМИР КЕНОВИЧ
Босненски продуцент и режисьор, роден в Сараево през 1950 г. Снимал е много телевизионни програми и филми за Телевизия Сараево от 1976 г. насам. Игралният му дебют “Малкото душа, която ми остана”, е представен в Кан в програмата “Четиринайсетдневка на режисьорите”. Следващият му филм – “Кудуз”, е номиниран за “Феликс” за първи или втори филм. През 1990 г. заедно с Исмет Арнауталич създава SaGA (Група на сараевските актьори), в която членуват повечето местни режисьори, кинематографисти и студенти, както и доста писатели, поети, художници и творци от различни изкуства; целта е да бъдат защитавани техните интереси. Филмът му “Съвършеният кръг” е показан в същата програма на фестивала в Кан.
1986  Малкото душа, която ми остана
1989  Кудуз
1997  Съвършен кръг
2004  Тайният проход
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by