English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
Режисьор:  Ян Хржебейк
Оператор:  Ян Малир
Сценарист:  Петр Ярховски
Продуцент:  Ондржей Троян
Музика:  Алеш Бржезина
В ролите:  Петр Форман , Емилия Вашариова , Иржи Махачек , Наташа Бургер , Ян Тржишка , Павел Лишка , Вацлав Хавел (като самия себе си)
Продукция:  Total HelpArt
Световен разпространител:  Menemsha Entertainment
Европейски екран
Агнес и неговите двама братя
Блубъри
Дарбата
Деветият ден
Желари
Като картина
Контрол
Моето лято на любовта
Нагоре-надолу
Няма почивка за смелите
Пера в главата ми
Последствия
Призори
Ръката на Исус
Свои
Сладка моя
Софи Шол
Старици
Супер!
Хубава земя
Шизо

НАГОРЕ-НАДОЛУ
HOREM PADEM
UP AND DOWN
Чехия, 2004, 108 мин, цветен

“Нагре-надолу” е остроумен и интелигентен социален коментар на класовата, расовата и глобалната миграция, чиято критика е насочена към идентичните драми, сполетели две съвременни пражки семейства. Ото е професор, живеещ с по-младата от него Ханка, която работи в агенция за подпомагане на бежанците, и с дъщеря им Ленка; те са чисти, морални, виновни либерали. След като прекарва инфаркт, Ото прави постъпки да се сдобри с жена си Вера и сина им Мартин, който е заминал за Австралия. Вера, преводачка от руски – по-възрастна от Ханка, дълбоко наранена и леко смахната, гръмогласно изказва неодобрението си към бежанците, с които се е населил нейният квартал. На един официален обяд разпадналото се семейство се събира отново. Втората сюжетна линия представя двама бежанци контрабандисти, които по погрешка вземат бебето на една жена. Те занасят детето в заложна къща, чиито управители намират купувач в лицето на отчаяната в желанието си да стане майка Мила. Нейният съпруг Франта е глуповат, но добронамерен бивш футболен хулиган. От този момент двата абсолютно отделни разказа се събират в един – за който най-подходящото определение би било посткомунистически портрет, – и то не къде да е, а в местния ресторант от веригата “Kentucky Fried Chicken”.

ЯН ХРЖЕБЕЙК
JAN HREBEJK
Чешки режисьор, роден в Прага през 1967 г. Завършва кинодраматургия в Пражката филмова академия (FAMU), където прави впечатление със студентските си филми. Работи постоянно със сценариста Петр Ярховски. Двамата са автори на сценария за дебюта на Ондржей Троян “Нека изпеем песен” (1990), както и на няколко епизода от ТВ сериала “Ергени”. Всеки от филмите им става хит и печели много награди. Хржебейк е издал книга с поезия, а за театралната трупа “Кашпар” е написал четири едноактни пиеси, озаглавени “Обикновени любови”. Поставя и на сцената на театър “Под Палмовку” в Прага. “Трябва да си помагаме” е номиниран за “Оскар” за чуждоезичен филм през 2000 г.
1989  1948 г. сл. н. е.
1993  Вълчи времена
1998  Чешка сода
1999  Юргани
2000  Трябва да си помагаме
2003  Пупендо
2004  Нагоре-надолу
2007  Плюшено мече
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by