English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
24.03, Четвъртък - 15:30, Дом на киното
26.03, Събота - 16:00, Дом на киното
28.03, Понеделник - 18:30, Дом на киното
29.03, Вторник - 20:30, Дом на киното
30.03, Сряда - 16:00, Дом на киното
31.03, Четвъртък - 18:30, Дом на киното
Режисьор:  Ален Жироди
Сценарист:  Ален Жироди
Европейски екран
Агнес и неговите двама братя
Блубъри
Дарбата
Деветият ден
Желари
Като картина
Контрол
Моето лято на любовта
Нагоре-надолу
Няма почивка за смелите
Пера в главата ми
Последствия
Призори
Ръката на Исус
Свои
Сладка моя
Софи Шол
Старици
Супер!
Хубава земя
Шизо

НЯМА ПОЧИВКА ЗА СМЕЛИТЕ
PAS DE REPOS POUR LES BRAVES
NO REST FOR THE BRAVE
, 2003, 104 мин, цветен

“Няма почивка за смелите” е духовита и ексцентрична приказка за юноша, който, воден от непоколебимата си вяра, че заспи ли, ще умре, се впуска в халюциногенен поход. Интелектуалното френско кино е живо и се радва на чудесно здраве – и “Няма почивка за смелите” го доказва. Това е свежа, оригинална, сюрреалистична и метафизична приказка за типичния френски тийнейджър, изправен пред нетипична дилема: той искрено вярва, че заспи ли, ще умре. Базил е словоохтлив, впечатлителен мечтател, за когото единственият път към безсмъртието е вечното будуване. Доведени до пълно изтощение, сетивата му вече не са в състояние да отличат действителността от фантазиите и за него започва халюциногенна екзистенциална одисея. В полусънното си странстване момчето среща един чудак, няколко дребни престъпници, беглеца Джони Гот и, както обикновено става, се сприятелява с много по-възрастен от него човек. Само да не си помислите, че срещите с въпросните “познайници” ще се развият по обичайния сюжет – определено ще сгрешите!

“Гледането на този филм е истинско удоволствие. Дебютният филм на самоукия режисьор Жироди буквално се пръска по шевовете от въображение – при това толкова богато, че издига “Няма почивка за смелите” до висотата на перфектния фестивален филм и кандидат за прозвището “култов филм”.”
Реймънд Мърей

АЛЕН ЖИРОДИ
Френски режисьор, роден през 1964 г. Работи като нощен пазач, когато започва да снима първите си късометражни филми. Като асистент в телевизията прави два среднометражни филма. “Няма почивка за смелите” е първият му игрален филм.
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by