English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
21.03, Понеделник - 20:30, Дом на киното
Режисьор:  Тома дьо Тие
Сценарист:  Тома дьо Тие
Европейски екран
Агнес и неговите двама братя
Блубъри
Дарбата
Деветият ден
Желари
Като картина
Контрол
Моето лято на любовта
Нагоре-надолу
Няма почивка за смелите
Пера в главата ми
Последствия
Призори
Ръката на Исус
Свои
Сладка моя
Софи Шол
Старици
Супер!
Хубава земя
Шизо

ПЕРА В ГЛАВАТА МИ
DES PLUMES DANS LA TETE
FEATHERS IN MY HEAD
, 2003, 118 мин, цветен

Във филма “Пера в главата ми” интуитивните, лирични образи на сценариста и режисьор Тома дьо Тие въвличат в трагедията на семейство от малкото белгийско градче Женап. Простичкото им ежедневие е разтърсено от изчезването на малкия им син Артюр, чието телце по-късно е открито в едно езеро. Бланш – майката на момчето, отначало се държи сякаш нищо не е станало, но с развитието на действието скръбта й достига краен предел. Споменът за Артюр не й дава мира, притискайки крехкия й разум със силата на мъртвите, докато тя се бори да излекува сломената си душа.

“Филмът изобилства с красноречиви образи – от жестовете на отрицание и объркване на Бланш до отклоненията на режисьора към деликатните метафори – сърцето на икономиката на Женап е фабриката за захар, но около нея има канализационна система, задръстена от гниещо цвекло, а отвъд фабриката се простира равният хоризонт. Сенките на птичите ята се носят като призраци над водите. Крясъците им пронизват въздуха с копнеж, който сякаш дава израз на мъката на Бланш. В същото време животни дебнат други животни. Всеки кадър е малко чудо. Дьо Тие и операторката Сен-Мартен показват пейзаж и атмосфера, смесващи зловещото и призрачното с чувственото.”
Джейн Шьотле

ТОМА ДЬО ТИЕ
Белгийски режисьор, израснал в провинцията на страната, а по-късно учил кино и икономика. След като прави първия си филм като сърежисьор – документалния "Аз съм вашият съсед" (1990), той учи в Спешното лятно киноучилище на фестивала в Кан. "Пера в главата ми" е игралният му дебют.
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by