English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
13.03, Неделя - 18:30, Люмиер
14.03, Понеделник - 18:30, Люмиер
Режисьор:  Тео ван Гог
Оператор:  Томас Кист
Сценарист:  Теодор Холман , Гийс ван де Вестелакен
Продуцент:  Гийс ван де Вестелакен
Музика:  Райнер Хензел
В ролите:  Фуад Муриг , Фархане Ел Хамчауи , Йонес Круине , Катя Шуурман , Джони де Мол
Продукция:  Column Produkties
Световен разпространител:  NonStop Sales SA
Европейски екран
Агнес и неговите двама братя
Блубъри
Дарбата
Деветият ден
Желари
Като картина
Контрол
Моето лято на любовта
Нагоре-надолу
Няма почивка за смелите
Пера в главата ми
Последствия
Призори
Ръката на Исус
Свои
Сладка моя
Софи Шол
Старици
Супер!
Хубава земя
Шизо

СУПЕР!
COOL!
COOL!
Холандия, 2004, 97 мин, цветен
Награди:  Торонто 2004 - "Програма "Съвременно световно кино""

“Супер!” представя ироничния и емоционален коментар на Тео ван Гог по темата за насилието в Европа днес. Попиконата Катя Шуурман си партнира с впечатляващ екип от непрофесионални актьори, които придават автентичност и невероятен енергиен заряд на този спиращ дъха филм.
Пет приятели запълват свободното си време с дребни престъпления. Един ден професионалният гангстерски бос и очарователната му приятелка Мейбъл ги убеждават да участват в голям банков обир. Обаче когато полицията се появява на сцената, новаците са заловени. За тяхна изненада, вместо да ги накажат със затвор или да ги изпратят в дом за малолетни, те са осъдени да служат година и половина в експерименталното изправително училище “Глен Милс”.

“Супер!” отправя предизвикателството да погледнем лъскавата повърхност на попкултурата от обратната й страна – вместо в познатата романтична светлина гангстерският живот е представен в цялата му брутална реалност. При това, без да се четат проповеди, тонът на филма е изключително фино осмиващ. Ван Гог умело използва притъпената съвест, за да иронизира популярната представа на тийнейджърите за всичко онова, което според тях може да те направи “супер”.”
Димитри Ейпидес

ТЕО ВАН ГОГ
Холандски режисьор, роден през 1957 г. Праправнук на Тео ван Гог – брата на Винсент ван Гог. Дългогодишен защитник на свободата на словото, Ван Гог си е създал много врагове от всички страни на политическия спектър. Автор на вестникарска рубрика. Застрелян на 2 ноември 2004 г. на улица в Амстердам от мюсюлмански екстремист. За предполагаема причина се счита излъчването на филма му “Покорство: Част I” по Холандската телевизия през август. 10-минутният документален филм разкрива униженията, на която са подлагани мюсюлмански жени, показвайки кадри с насилени жени, върху чиито тела са изписани текстове от корана.
1984  Един ден на плажа
1986  Чарли
1993  Лъжлива светлина
1997  В интерес на държавата – TV
2003  Интервю
2004  Покорство: Част I – TV docu
2004  Супер!
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by