English | Български | Пишете ни 
Фест 2005 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
08.03, Вторник - 20:45, Дом на киното
Режисьор:  Гулшат Омарова
Европейски екран
Агнес и неговите двама братя
Блубъри
Дарбата
Деветият ден
Желари
Като картина
Контрол
Моето лято на любовта
Нагоре-надолу
Няма почивка за смелите
Пера в главата ми
Последствия
Призори
Ръката на Исус
Свои
Сладка моя
Софи Шол
Старици
Супер!
Хубава земя
Шизо

ШИЗО
ШИЗО
SCHIZO
, 2004, 86 мин, цветен

Действието се развива в казахстанската провинция в началото на 90-те години. Това е времето на нелегалните залагания на аматьорски юмручни боеве с всякакви непозволени средства, които разсипват живота на десетки млади мъже. 15-годишно момче с прякор Шизо (подсказващ, че юношата не е съвсем наред) помага на местния гангстер Сакура в набирането на млади мъже, които да бъдат пребивани до безсъзнание, като се надява в замяна на труда си да получи мерцедес на старо. Двамата изнамират жертви сред работниците в мините и бизнесът им процъфтява до деня, в който един боец загива от жесток удар в главата. В предсмъртната си минута умиращият дава парите си на Шизо и го моли да ги предаде на приятелката му. С това събитие започва нова страница от живота на Шизо, който отнася поверените му пари в барака в покрайнините на малкия град.

„Крайно бедното ежедневие на героите е подчертано от безрадостния, но невероятен пейзаж, ала в суровия реализъм на режисурата прозират съчувствена симпатия и уважение към персонажите. Всеки дребен детайл подсилва силата на разказа, чието настроение в последна сметка утвърждава именно светлата страна на човешкото съществуване. Това е невероятен филм на новоизгряващ режисьорски талант.”
Кей Армитидж

ГУЛШАТ ОМАРОВА
Родена в Алма Ата, Казахстан. Понастоящем живее в Ротeрдам. Завършва журналистика в Казахстанския държавен университет и документално кино в Академията по изкуствата в Алма Ата. Режисира три късометражни филма и документалния “Капитан Кат” (1999). “Шизо” е първият й игрален филм.
© 2001 - 2005 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by